Een magazijn optimaal inrichten, zo doe je dat 

Je magazijn optimaal inrichten, zo doe je dat

Het goed inrichten van het magazijn heeft grote impact op de productiviteit en de opslagkosten. Het zorgt immers voor een slimme routing en optimaal gebruik van de beschikbare ruimte waardoor de kosten per order lager worden. Maar hoe doe je dat, een magazijn optimaal inrichten? Simpel, pas de onderstaande tips toe. 

Breng je magazijn in kaart 

Begin met het in kaart brengen van de beschikbare ruimte in je magazijn. Meet de afmetingen, identificeer obstakels en bepaal de maximale opslagcapaciteit. Deze informatie vormt de basis voor het ontwerpen van een efficiënte indeling. 

Gebruik de verticale ruimte 

Maak gebruik van de verticale ruimte in je magazijn door hoge stellingen te gebruiken. Dit maximaliseert de opslagcapaciteit van je magazijn. 

Organiseer de lay-out 

Ontwerp een logische lay-out voor je magazijn om de stroom van goederen te optimaliseren. Plaats ontvangstruimtes dicht bij de ingang, houd opslagruimtes gescheiden van pick- en packzones en zorg voor voldoende ruimte voor het manoeuvreren van voertuigen en personeel. 

Maak gebruik van magazijnlabels 

Maak gebruik van magazijnlabels om producten snel te kunnen vinden, de voorraadnauwkeurigheid te verbeteren en het orderverwerkingsproces te versnellen. Magazijnlabels zijn een absolute must als het om het goed inrichten van een magazijn gaat. 

Gebruik de juiste magazijnlabels voor binnen- en buitengebruik. Als je bijvoorbeeld een deel van het magazijn in de buitenlucht hebt, kun je bijvoorbeeld voor magnetische labels kiezen. Dergelijke labels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. 

Optimaliseer pickprocessen 

Analyseer en optimaliseer het pickproces om de efficiëntie te verbeteren en de doorlooptijden te verkorten. Gebruik methoden zoals batchpicking, zonepicking en wavepicking om de productiviteit van magazijnmedewerkers te verhogen. 

Waarborg de veiligheid 

Bij een goed ingericht magazijn is er volop aandacht voor veiligheid. Zorg voor een veilige werkomgeving door te voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften en -normen. Installeer veiligheidsvoorzieningen zoals brandblussers, nooduitgangen, EHBO-kits en waarschuwingsborden, en train personeel regelmatig in veiligheidsprocedures. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *